Δεδομένου ότι ένα από τα πάγια και τα πιο δυσβάσταχτα  έξοδα του νοικοκυριού είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, η προσπάθεια για περιορισμό της κατανάλωσης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Παράλληλα, με την εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται και η προστασία του περιβάλλοντος, γεγονός που μας εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πώς, όμως, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαχείριση των αναγκών μας σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας; Ποια είναι τα tips για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και τη βέλτιστη διαχείριση των οικονομικών μας;

 • Κάντε χρήση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτροβόρες συσκευές (ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνο, πλυντήριο ρούχων, aircondition) τις ακόλουθες ώρες:
 1. Για τη χειμερινή περίοδο (1/11 – 30/4 του επόμενου χρόνου): 15:00-17:00 και  02:00-08:00 (της επόμενης μέρας).
 2. Για τη θερινή περίοδο (1/5 – 31/10): 23:00-7:00 (της επόμενης μέρας).
 • Οι ηλεκτρικές συσκευές που αγοράζετε πρέπει να έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση (Α++,Α+,Α), ώστε να εξασφαλίζεται το μέγιστο ενεργειακό κέρδος  (50 €/συσκευή/έτος). Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες ενέργειας των προϊόντων και όσον αφορά τη λειτουργία θέρμανσης των κλιματιστικών, τη ζώνη βάσει της οποίας έχει υπολογιστεί η ενεργειακή τους κλάση (θερμή, μεσαία, ψυχρή).
 • Να επιλέγετε ηλεκτρονικές συσκευές με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. (Ετήσιο κέρδος 25 €/συσκευή).
 • Ρυθμίστε το θερμοστάτη του θερμοσίφωνα ή του μπόιλερ μερικούς βαθμούς κελσίου χαμηλότερα, πετυχαίνοντας λιγότερο κόστος με την ίδια απόδοση. Ρυθμίζοντας το θερμοσίφωνα  στους 50ο C αντί στους 60, 70 & 80οC, έχετε ετήσιο κέρδος >80€.
 • Να κλείνετε τις συσκευές σας από τον κεντρικό διακόπτη (ON-OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Ετήσιο κέρδος 17 €/συσκευή). Ισχύει για κάθε συσκευή συμπεριλαμβανομένου και του υπολογιστή. Η σπατάλη ενέργειας από τη φάση αναμονής των συσκευών σε διεθνές επίπεδο ανέρχεται σε 5%- 15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύμπριζο με διακόπτη.
 • Τοποθετήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς σύντομα θα κάνετε  απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα tips για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αφού με το ζεστό νερό του ηλιακού μπορείτε να τροφοδοτήσετε το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων διπλής παροχής. Η εξοικονόμηση της ενέργειας φτάνει στο 60% (Ετήσιο κέρδος >150 €).
 • Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρα και ιδανικά ανεμιστήρα οροφής που προσφέρει χαμηλό κόστος και δροσιά έως και 5 φορές χαμηλότερη από την τρέχουσα θερμοκρασία. Προτιμήστε ένα ανεμιστήρα διπλής ενέργειας (δεξιόστροφη περιστροφή για θέρμανση, αριστερόστροφη περιστροφή για κλιματισμό).

Αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικά, φροντίστε αυτά να είναι τεχνολογίας inverter, προκειμένου να σας εξασφαλίσουν κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια ως και 3 φορές λιγότερη. Μην τα λειτουργείτε στην ελάχιστη διαθέσιμη θερμοκρασία και μην αμελείτε την ετήσια συντήρησή τους, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής τους μονάδας (Ετήσιο κέρδος >150€).

 • Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες οικονομίας. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (CFL) χρησιμοποιούν 20% της ενέργειας σε σύγκριση με τους τυπικούς λαμπτήρες. Οι λαμπτήρες LED προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 90%, ενώ έχουν 10 – 15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ( Ετήσιο κέρδος 7 €/λαμπτήρα). Όσον αφορά τον εξωτερικό φωτισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη αλλά και ανιχνευτή κίνησης για την ενεργοποίησή τους, μειώνοντας το κόστος χρήσης.
 • Θερμομονώστε το σπίτι σας (διπλά παράθυρα, κουφώματα με θερμοδιακοπή, θερμομόνωση οροφής ή εξωτερικών τοίχων), επιτυγχάνοντας ετήσιο κέρδος >170€. Πολλές ενεργειακές απώλειες οφείλονται σε κακή μόνωση σε τοίχους, ταράτσες και δάπεδα και σε κακή μόνωση του δικτύου διανομής θέρμανσης και ζεστού νερού.
 • Να αερίζετε τους χώρους του σπιτιού κατά προτίμηση τις πρωινές ή νυχτερινές ώρες, περιορίζοντας έτσι ως και 21% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ψύξη τους θερινούς μήνες.

Μην ξεχνάτε να κλείνετε τα παράθυρα και τις κουρτίνες, προκειμένου να προφυλάξετε τους χώρους από την έκθεσή τους στον ήλιο και να κατεβάζετε τις τέντες τους θερινούς μήνες κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό.