Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων μας δαπανάται στη θέρμανση και τη ψύξη του σπιτιού μας. Όσο πιο ενεργειακά αναβαθμισμένο είναι ένα σπίτι, τόσο μεγαλύτερη «αναβάθμιση» έχουμε και εμείς στα έσοδά μας, με την έννοια ότι ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα επιτυγχάνοντας τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Τι σημαίνει  όμως, ενεργειακή αναβάθμιση διαμερισμάτων;

Ενεργειακή αναβάθμιση διαμερισμάτων ή αλλιώς Πράσινη ανακαίνιση είναι το σύνολο των διορθωτικών παρεμβάσεων στις οποίες υπόκειται ένα κτήριο προκειμένου να περιοριστούν οι ενεργειακές απώλειες, να εξοικονομηθούν χρήματα και ταυτοχρόνως να προστατευθεί το περιβάλλον. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ενέργειες αυτές στις οποίες οφείλουμε να προβούμε, ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εξωτερική Θερμομόνωση τοίχων/θερμοπρόσοψη κελύφους

Συνιστά μία από τις καθοριστικές δράσεις που θα οδηγήσει στη θωράκιση του διαμερίσματός μας, νέου ή παλιού, από ενδεχόμενες ενεργειακές απώλειες. Δεδομένου ότι οι εξωτερικοί τοίχοι, το κέλυφος, είναι αυτοί που εγκλωβίζουν τη ζέστη μέσα στο σπίτι το καλοκαίρι και που οδηγούν στην απώλειά της τον χειμώνα, γίνεται κατανοητή η ανάγκη σωστής θερμομόνωσής τους. 

Με το κατάλληλο θερμομονωτικό υλικό η απώλεια θερμότητας είναι μικρή ως ελάχιστη, η εξοικονόμηση ενέργειας ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60%, η εξοικονόμηση χρημάτων αυξάνεται και το κόστος συντήρησης του κτιρίου μειώνεται. Ανάλογα με το διαμέρισμα, την περιοχή όπου βρίσκεται και τον προσανατολισμό του μπορεί να επιτευχθεί μέχρι και 60% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.

Θερμομόνωση ταράτσας/οροφής

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η θερμομόνωση της οροφής/ταράτσας, σε διαμέρισμα που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο. Είναι σύνηθες το φαινόμενο της απώλειας θερμότητας τον χειμώνα και της συσσώρευσης ζέστης το καλοκαίρι σε περίπτωση όπου η θερμομόνωση είναι ελλιπής ή ανύπαρκτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να θερμομονώσετε την οροφή, προσαρμοσμένοι στις εκάστοτε ανάγκες σας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία της πλάκας από ενδεχόμενες διαβρώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Μία θερμομόνωση οροφής μπορεί να σας προσφέρει ενεργειακή εξοικονόμηση μέχρι 10%. 

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Ενεργειακή αναβάθμιση διαμερισμάτων χωρίς αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων δεν νοείται, αφού η εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή τους μπορεί να φτάσει και σε ποσοστό 20-25%. 

Πρέπει να αντικαταστήσετε τα παλιά κουφώματα με τους μονούς υαλοπίνακες με άλλα τα οποία διαθέτουν διπλούς ή ενεργειακούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο. 

Αν και η εν λόγω εξοικονόμηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η αντικατάσταση των παλαιών με νέα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα με πιστοποιημένες ιδιότητες οδηγεί σε βελτίωση της θερμικής άνεσης τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Έτσι, αποφεύγεται το φαινόμενο συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα, η απώλεια θερμότητας τον χειμώνα και εμποδίζεται η υπερθέρμανση το καλοκαίρι. 

Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού

Αναμφισβήτητα, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης περιλαμβάνεται στις βασικές επεμβάσεις που πρέπει να κάνετε, για να επιτύχετε την ενεργειακή αναβάθμιση του διαμερίσματος. Τα ήδη εγκατεστημένα και άκρως ενεργοβόρα συστήματα θέρμανσης, κεντρικά ή αυτόνομα, θα πρέπει να αντικατασταθούν από συστήματα νέας γενιάς με υψηλότερη απόδοση, όπως αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά inverter, τα οποία διαθέτουν πιστοποιημένες ιδιότητες. Έτσι, αποφεύγεται η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και παρέχεται η απαιτούμενη θερμότητα ή ψύξη, εξασφαλίζοντάς μας οικονομία και ασφάλεια.

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων στις οποίες μπορείτε να προβείτε είναι οι ακόλουθες:

  • Μονώσεις των σωληνώσεων στο δίκτυο διανομής, τοποθέτηση συστήματος αντιστάθμισης (ελεγκτές).
  • Αντικατάσταση του λέβητα-καυστήρα πετρελαίου με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς οδηγεί σε εξοικονόμηση χώρου και ενέργειας καθώς και σε προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μικρότερης ρύπανσης που επιφέρει. 
  • Μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση διαμερισμάτων που μπορεί να φτάσει μέχρι και 65% αποφέρει και η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Πρόκειται για το δεύτερο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης που αν και το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό, σύντομα ο χρήστης θα κάνει απόσβεση. Υπάρχουν αντλίες χαμηλών- μεσαίων- υψηλών θερμοκρασιών, αντλίες αέρα, νερού και γεωθερμικές, αντλίες ηλεκτρικές και φυσικού αερίου, ανάλογα με τις ανάγκες σας. 
  • Εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος.
  • Εγκατάσταση αυτοματισμών. Οι αυτοματισμοί πετυχαίνουν τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση με τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Τέτοιοι αυτοματισμοί είναι τα συστήματα ασφαλείας, παρακολούθησης, φωτισμού, ποτίσματος, ηλεκτρικών συσκευών, ρολών-τεντών, διανομής εικόνας και ήχου και πολλά άλλα.