Για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαραίτητη προϋπόθεση συνιστούσε η έκδοση της σχετικής άδειας. Σύμφωνα όμως, με τον Ν.4442/2016 (ΦΕΚ 230Α 07-12-2016) και την υπουργική απόφαση 16228/2017 (ΦΕΚ 1723Β 18-05-2017) η άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει αντικατασταθεί από τη διαδικασία της «γνωστοποίησης». Η διαδικασία αυτή συνίσταται στην εκτέλεση από τη μεριά του επιχειρηματία όλων των ενεργειών που απαιτούνται προκειμένου το  κατάστημα να πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και εν συνεχεία τη δημοσίευση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου της δραστηριότητας και της έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης. Η «γνωστοποίηση» απαρτίζεται από τις ακόλουθες δύο φάσεις. 

Α’ Φάση: Βεβαίωση εγκατάστασης επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Θα πρέπει να κάνετε αίτηση χορήγησης της σχετικής βεβαίωσης στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όπου θα εδρεύει η επιχείρηση.

Β’ Φάση: Γνωστοποίηση της λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και έχετε λάβει τη βεβαίωση ίδρυσης, πρέπει να γίνει η ηλεκτρονική γνωστοποίηση μέσω της διεύθυνσης https://notifybusiness.gov.gr. χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet της νέας επιχείρησης. Με την οριστική υποβολή των στοιχείων της επιχείρησης, αυτή δύναται να ξεκινήσει τη λειτουργίας της.

Ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θεωρούνται:

 • Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους ή πρόχειρου γεύματος (εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ταχυφαγεία, καφενεία, κυλικεία και οποιοδήποτε μέρος στο οποίο σερβίρεται παρασκευασμένο φαγητό).
 • Επιχειρήσεις διασκέδασης – αναψυχής (καφετέριες, μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά, θέατρα, κινηματογράφοι).
 • Κέντρα αποθήκευσης και διανομής και επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης προϊόντων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιία, κλπ.) 
 • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης των άκρων, κλπ).
 • Επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικά καταλύματα με πισίνες. 

 

Γιατί πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν μηχανικό;

Ο  μηχανικός είναι ο πλέον αρμόδιος και γνώστης των διατάξεων όσον αφορά τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μολονότι η διαδικασία της «γνωστοποίησης» εξαλείφει τη γραφειοκρατία και διευκολύνει τη λειτουργία των καταστημάτων, από την άλλη ελλοχεύει πολλούς κινδύνους, τους οποίους οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Αν δεν θέλετε στη διενέργεια ενός επικείμενου έλεγχου να έρθετε αντιμέτωποι με πρόστιμα, τροποποιήσεις εν μέσω λειτουργίας αλλά ακόμη και με κλείσιμο της επιχείρησής σας, η συνεργασία με τον ειδικό μηχανικό είναι επιβεβλημένη. 

Για να διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα και να ξέρει σε ποια κατηγορία θα κατατάξει την επιχείρηση, ο μηχανικός θα πρέπει να έχει λάβει από τον  επιχειρηματία τις απαραίτητες πληροφορίες αναφορικά με το είδος των προϊόντων, τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής τους και τον τρόπο διάθεσής τους. Ειδικότερα:

 • Θα προβεί σε πολεοδομικό έλεγχο του ακινήτου, ώστε να βεβαιωθεί ότι πληροί τις διατάξεις του ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Θα δει τον χώρο και θα σας διαβεβαιώσει για τη νόμιμη ή μη λειτουργία της επιχείρησης σε αυτόν, καθώς ενδέχεται να μην πληροί τις πολεοδομικές, υγειονομικές, πυροσβεστικές και άλλες διατάξεις και να μην επιτρέπεται πολεοδομικά η χρήση του καταστήματος ως υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
 • Θα αποφανθεί σύμφωνα με τις ισχύοντες νόμους για τη δυνατότητα διαμόρφωσης του χώρου, ώστε να στεγαστούν οι χώροι που απαιτούνται ( τουαλέτες, παρασκευαστήρια, αποθήκες κλπ), 
 • Θα εξετάσει την ύπαρξη ή μη αυθαιρεσιών. Μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος να έχει αυθαιρεσίες τις οποίες ο ιδιοκτήτης δεν προτίθεται να τακτοποιήσει ή μπορεί να έχουν διευθετηθεί δίχως όμως, την απαιτούμενη συναίνεση των συνιδιοκτητών.
 • Θα διερευνήσει για την ύπαρξη διαφόρων δομικών προβλημάτων καθώς και προβλημάτων υγρασίας, των οποίων την αποκατάσταση ενδεχομένως να μην επιθυμεί να αναλάβει  ο ιδιοκτήτης λόγω κόστους
 • Θα ελέγξει, αν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση βάσει του καταστατικού της πολυκατοικίας σε περίπτωση που η επιχείρηση βρίσκεται εντός της, αν οι συνιδιοκτήτες συναινούν (αν δεν είναι αποκλειστικής χρήσης) όσον αφορά τη χρήση της πρασιάς μπροστά από το κατάστημα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
 • Θα διερευνήσει κατά πόσο είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση της επιχείρησης, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα μεγάλο χρέος στη ΔΕΗ ή ακόμη και να έχει κατασχεθεί το ρολόι.  
 • Θα διερευνήσει τη δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών. Για παράδειγμα,  μπορεί να απαιτείται καμινάδα για τη λειτουργία της επιχείρησης και η κατασκευή της να καθίσταται αδύνατη για διάφορους λόγους. 

 

Πριν, λοιπόν, την αγορά ή τη μίσθωση ακινήτου που προορίζεται για λειτουργία επιχείρησης και προτού προβείτε σε ανακαινίσεις του χώρου και στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, απευθυνθείτε στον αρμόδιο ειδικό Μηχανικό που θα συντάξει τις μελέτες και τον φάκελο γνωστοποίησης.